Δρ. Ιωάννης Ν. Θεοδωράκης

Μητροπόλεως 46 - 48

Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622

Καλέστε μας

Τηλ. Ιατρείου +30.2310.254174

Ωρες Λειτουργίας

Δευ - Πεμ : 17:30 - 21:00

Email

jtheodorakis@web.de

10 Λόγοι γιατί ο Προστάτης Αφορά όλους τους Ανδρες

Η άποψη που θέλει τον έλεγχο του προστάτη να γίνεται μόνο σε άνδρες μεγάλης ηλικίας αποδεικνύεται ξεπερασμένη. Πέρα από την βασική του λειτουργία, ο προστάτης επηρεάζει τόσο την αναπαραγωγική διαδικασία όσο και την απόλαυση του έρωτα.

1

Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους κάστανου που βρίσκεται μεταξύ ουροδόχου κύστεως και πέους. Μέσα από τον προστάτη διέρχεται η ουρήθρα και υπάρχει το σπερματικό λοφίδιο, όπου γίνεται η εκσπερμάτιση.

2

Βασική λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή του σπερματικού υγρού που είναι ελαφρώς αλκαλικό και προστατεύει τα σπερματοζωάρια από το όξινο περιβάλλον της ουρήθρας και του κόλπου. Παράλληλα περιέχει ουσίες, που τροφοδοτούν με ενέργεια τα σπερματοζωάρια στην κατεύθυνσή τους προς το ωάριο. Μόνο όταν η σύσταση αυτή του υγρού είναι σωστή, μπορεί ο άνδρας να τεκνοποιήσει. Επίσης, ο προστάτης παίζει σημαντικό ρόλο στην ηδονή του άνδρα, σαν ένα ανδρικό σημείο G.

3

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του προστάτη διαδραματίζουν οι μύες του (λείες μυϊκές ίνες). Οι μύες αυτοί βοηθούν να κλείνει ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως, ώστε να μην αναμειγνύονται τα ούρα με το σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση. Ταυτόχρονα κλείνουν και τους σπερματοδόχους πόρους που συνδέουν τον προστάτη με τους όρχεις, ώστε να αποφεύγεται η διέλευση ούρων στους όρχεις.

4

Μία από τις ήπιες «δυσλειτουργίες» του προστάτη είναι ο ερεθισμός του από το άγχος, το στρες και την καθιστική ζωή. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται: ο πόνος που ξεκινά από τον προστάτη και αντανακλά μέχρι τη βάλανο, τσούξιμο κατά την ούρηση και συχνοουρία.

5

Άλλο ένα πρόβλημα που πλήττει τον προστάτη είναι η βακτηριακή προστατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή από μικρόβια που διεισδύουν στον οργανισμό από την ουρήθρα, συνήθως κατά την σεξουαλική επαφή. Πρέπει να γίνεται σωστή και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προς αποφυγή της χρόνιας προστατίτιδας.

6

Στους άνδρες από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, παρατηρείται αύξηση του ιστού του προστάτη, η λεγόμενη «καλοήθης υπερπλασία προστάτου» (ΚΥΠ). Αν ο προστάτης μεγαλώσει πολύ, πιέζει την ουρήθρα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή των ούρων, να μην εκκενώνεται πλήρως η κύστη και να μένουν υπολείμματα ούρων. Παρότι η ΚΥΠ δεν έχει άμεση σχέση με τη στυτική λειτουργία, παρουσιάζεται πρόβλημα στην σεξουαλική λειτουργία εξ αιτίας των άλλων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

7

Οι εξετάσεις για τον προστάτη γίνονται ως εξής:

Α. Δακτυλική ψηλάφηση, όπου ο γιατρός εξετάζει τον προστάτη μέσω του ορθού εντέρου, για να διαγνώσει το μέγεθος και την υφή του.
Β. Με τον ειδικό διορθικό υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας
Γ. Mε την εξέταση του PSA στο αίμα.
Δ. Mε την ουρομετρία, ώστε να διαγνωστεί πιθανή απόφραξη της ουρήθρας.

8

Πολλοί άνδρες, υποτιμώντας τα αρχικά συμπτώματα της βακτηριακής προστατίτιδας ή της ΚΥΠ, σπεύδουν στον ουρολόγο για εξέταση όταν η κατάσταση είναι προχωρημένη, γεγονός που δυσχεραίνει τη θεραπεία. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν τη χειρουργική θεραπεία, γιατί φοβούνται ενδεχόμενη ακράτεια ούρων ή και ανικανότητα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστό πώς η θεραπεία βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία και επιπλέον η χρήση ακτινών λέιζερ και η σωστή χειρουργική τεχνική, μειώνουν την ακράτεια σε μηδενικό επίπεδο.

9

Αν η θεραπεία ξεκινήσει σε αρχικό στάδιο, η ΚΥΠ μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα φυτικά σκευάσματα ή φάρμακα. Γενικότερα, σήμερα στο 92% των περιπτώσεων ΚΥΠ, η θεραπεία γίνεται μέσω της ουρήθρας, δηλαδή χωρίς τομή με τη χρήση της αρίδας ή ακόμη καλύτερα με τη χρήση ακτινών λέιζερ. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και αναίμακτη

10

Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, η θεραπεία γίνεται με χειρουργική αφαίρεση όλου του ιστού και των λεμφαδένων. Αν η χειρουργική τεχνική είναι σωστή, μπορεί να διατηρηθεί η σεξουαλική λειτουργία και να αποφευχθεί η ακράτεια ούρων με πλήρη θεραπεία του αρρώστου.

Το ιατρείο θα λειτουργεί κανονικά απο τις 21/04/2020 και ώρες 17:30 – 21:00 απο Δευτέρα εως Πέμπτη σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας απο τον κορωνοϊό Covid-19.

Στο ιατρείο χρησιμοποιείται καθαριστής αέρα Philips AC0820 / 10 που αφαιρεί έως και το 99,9% των ιών COVID19 και των αερολυμάτων από τον αέρα