Δρ. Ιωάννης Ν. Θεοδωράκης

Μητροπόλεως 46 - 48

Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622

Καλέστε μας

Τηλ. Ιατρείου +30.2310.254174

Ωρες Λειτουργίας

Δευ - Πεμ : 17:30 - 21:00

Email

jtheodorakis@web.de

Διαδερμική Λιθοθρυψία (Λιθολαπαξία, PNL)

Το 1976 οι Fernstrom και Johansson πρωτοεφάρμοσαν την μέθοδο διαδερμικής πρόσβασης στο νεφρό.
Στη δεκαετία του 80 μετά από την εξέλιξη των ανάλογων εργαλείων, ιδιαίτερα στη Γερμανία, έγινε η μέθοδος της PNL εφαρμόσιμη από εξειδικευμένους γιατρούς.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους άρρωστους με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε παιδιά και παχύσαρκους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με την ESWL (μέθοδος σάντουιτς) έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν λίθοι οποιουδήποτε μεγέθους χωρίς ανοικτή επέμβαση και με ελάχιστο τραυματισμό του νεφρού και του άρρωστου.

Η μέθοδος γίνεται σε πλήρη νάρκωση.
Αφού πρώτα τοποθετηθεί ουρητηρικός καθετήρας στον αντίστοιχο νεφρό για να αποφευχθεί η απώλεια θραυσμάτων στον ουρητήρα και για να μπορεί να γίνεται χορήγηση σκιαστικού υγρού στο πυελοκαλυκικό σύστημα ο άρρωστος τοποθετείται σε πρηνή θέση.

Με τη χρήση υπερήχων και ακτινοσκόπησης γίνεται παρακέντηση στην οσφυϊκή χώρα στο πυελοκαλυκικό σύστημα και δημιουργείται ένα κανάλι διαμέτρου περίπου ενός εκατοστόμετρου μέσω του οποίου τοποθετείται μια θήκη εργασίας που επιτρέπει την ενδοσκόπηση του νεφρού με το νεφροσκόπιο.

Με τη χρήση υπερήχων , βαλλιστικών η ηλεκτροϋδραυλικών κυμάτων η LASER θρυματοποιήται ο λίθος και τα θρύμματα αναρροφώνται η εξάγονται απευθείας με λαβίδα. Μετά την επέμβαση τοποθετείται νεφροστομία η οποία αφαιρείται μετά 24 ώρες κατόπιν ακτινολογικού έλεγχου.

Με την μέθοδο αυτή μπορούν στην ίδια συνενδρεία να αντιμετωπιστούν στενώσεις του ουρητήρα η άλλες ανωμαλίες του πυελοκαλυκικού συστήματος.

Η διαδερμική λιθοθρυψία είναι σήμερα η πρώτη επιλογή για την αφαίρεση λίθων των νεφρών και έχει αντικαταστήσει από 20ετίας σχεδόν πλήρως την ανοικτή επέμβαση.

Περισσότερα Άρθρα

Το ιατρείο θα λειτουργεί κανονικά απο τις 21/04/2020 και ώρες 17:30 – 21:00 απο Δευτέρα εως Πέμπτη σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας απο τον κορωνοϊό Covid-19.

Στο ιατρείο χρησιμοποιείται καθαριστής αέρα Philips AC0820 / 10 που αφαιρεί έως και το 99,9% των ιών COVID19 και των αερολυμάτων από τον αέρα