Εξωσωματική Λιθοθρυψία (ESWL)

Η εξωσωματική λιθοθρυψία βασίζεται στη χρήση κρουστικών κυμάτων υψηλής συχνότητας τα οποία παράγονται μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης η με την χρήση μεταλλικής μεμβράνης η οποία τίθεται σε δόνηση μέσω ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Επίσης υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούν πιεζοηλεκτρικά στοιχεία αλλα έχουν διαδοθεί όμως λιγότερο.

Σε όλες τις περιπτώσεις μεταδίνεται το κρουστικό κύμα σε ποσότητα νερού μέσα σε ένα κάτοπτρο που συγκεντρώνει την κρουστική δέσμη στο σημείο του λίθου. Ο λίθος αρχίζει να πάλλεται και να θρυμματίζεται από έξω προς μέσα από την περιοχή εισόδου και εξόδου του κύματος.

Ο εντοπισμός του λίθου μπορεί να γίνει με ακτινοσκοπικό έλεγχο η με υπέρηχους .

Το σύστημα λιθοθρυψίας της Γενικής Κλινικής έχει και τις δύο δυνατότητες έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παιδιά χωρίς επιβάρυνση με ακτινοβολία. Η ESWL γίνεται με ενδοφλέβια αναλγησία και ο άρρωστος μπορεί να φύγει από την κλινική 2 ώρες μετά.

Η εξωσωματική λιθοθρυψία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε εκατοντάδες χιλιάδες άρρωστους σε όλο τον κόσμο και έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που εάν εφαρμοστεί στις σωστές ενδείξεις με το σωστό τρόπο και από εξειδικευμένους γιατρούς έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Επίσης μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές στον ίδιο νεφρό χωρίς να προξενήσει βλάβη λειτουργίας.

 

  Εξωσωματική Λιθοτριψία (ESWL) - Αφαίρεση λίθων από τους νεφρούς |European Association of Urology

 

Εξωσωματική Λιθοθρυψία (ESWL)

© 2015 - 2021 Δρ. Ιωάννης Ν. Θεοδωράκης.

Ο παρών ιστότοπος έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση την επίσκεψη σας στο γιατρό.