Διαδερμική Λιθοθρυψία (Λιθολαπαξία, PNL)

Το 1976 οι Fernstrom και Johansson πρωτοεφάρμοσαν την μέθοδο διαδερμικής πρόσβασης στο νεφρό.
Στη δεκαετία του 80 μετά από την εξέλιξη των ανάλογων εργαλείων, ιδιαίτερα στη Γερμανία, έγινε η μέθοδος της PNL εφαρμόσιμη από εξειδικευμένους γιατρούς.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους άρρωστους με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε παιδιά και παχύσαρκους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με την ESWL (μέθοδος σάντουιτς) έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν λίθοι οποιουδήποτε μεγέθους χωρίς ανοικτή επέμβαση και με ελάχιστο τραυματισμό του νεφρού και του άρρωστου.

Η μέθοδος γίνεται σε πλήρη νάρκωση.
Αφού πρώτα τοποθετηθεί ουρητηρικός καθετήρας στον αντίστοιχο νεφρό για να αποφευχθεί η απώλεια θραυσμάτων στον ουρητήρα και για να μπορεί να γίνεται χορήγηση σκιαστικού υγρού στο πυελοκαλυκικό σύστημα ο άρρωστος τοποθετείται σε πρηνή θέση.

Με τη χρήση υπερήχων και ακτινοσκόπησης γίνεται παρακέντηση στην οσφυϊκή χώρα στο πυελοκαλυκικό σύστημα και δημιουργείται ένα κανάλι διαμέτρου περίπου ενός εκατοστόμετρου μέσω του οποίου τοποθετείται μια θήκη εργασίας που επιτρέπει την ενδοσκόπηση του νεφρού με το νεφροσκόπιο.

Με τη χρήση υπερήχων , βαλλιστικών η ηλεκτροϋδραυλικών κυμάτων η LASER θρυματοποιήται ο λίθος και τα θρύμματα αναρροφώνται η εξάγονται απευθείας με λαβίδα. Μετά την επέμβαση τοποθετείται νεφροστομία η οποία αφαιρείται μετά 24 ώρες κατόπιν ακτινολογικού έλεγχου.

Με την μέθοδο αυτή μπορούν στην ίδια συνενδρεία να αντιμετωπιστούν στενώσεις του ουρητήρα η άλλες ανωμαλίες του πυελοκαλυκικού συστήματος.

Η διαδερμική λιθοθρυψία είναι σήμερα η πρώτη επιλογή για την αφαίρεση λίθων των νεφρών και έχει αντικαταστήσει από 20ετίας σχεδόν πλήρως την ανοικτή επέμβαση.

 

  Βίντεο - Δίαδερμικη Λιθοθρυψία (Λιθολαπαξία, PNL) - Αφαίρεση λίθων από τους νεφρούς | European Association of Urology

 

pnl nefroskopio 01

 

pnl nefroskopio 02

© 2015 - 2021 Δρ. Ιωάννης Ν. Θεοδωράκης.

Ο παρών ιστότοπος έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση την επίσκεψη σας στο γιατρό.