Η χρήση των ακτίνων λέιζερ στην σύγχρονη ουρολογία

Η χρήση των ακτίνων λέιζερ στην σύγχρονη ουρολογία
Δρ. Ιωάννης Ν. Θεοδωράκης / Χειρουργός Ουρολόγος / Ογκολόγος / Ανδρολόγος / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μονάχου

 

Τι είναι οι ακτίνες Λέιζερ
Πρόκειται για ακτίνες φωτός μιας ακριβώς συχνότητας οι οποίες παράγονται δια της διέγερσης των μορίων κάποιου αερίου. Ανάλογα με τη συχνότητα του εκπεμπόμενου φωτός είναι και οι ιδιότητες του.

Που χρησιμοποιούνται οι ακτίνες Λέιζερ
Στη βιομηχανία για κόψιμο, συγκόλληση, επιγραφή και μετρήσεις όλων των υλικών. Το πλεονέκτημα τους είναι η ακρίβεια και η ταχύτητα της λειτουργίας τους. Στην ιατρική χρησιμοποιούνται για κόψιμο η εξάχνωση ιστών χειρουργική, ουρολογία, για θρυμματισμό ουρολογία, γαστρεντερολογία, καθώς και ευρέως στην οφθαλμιατρική. Πλεονεκτήματα και εδώ είναι η ακρίβεια της διείσδυσης της ακτίνας στον ιστό, η γρήγορη επούλωση του τραύματος καθώς και η χρήση σε δυσπρόβατες περιοχές του οργανισμού μέσω πολύ λεπτών εργαλείων.

 

Που χρησιμοποιούνται οι ακτίνες Λέιζερ στην ουρολογία


Α. Επεμβάσεις στον Προστάτη

Συνήθως η αφαίρεση του προστάτη όταν ο ασθενής εχει δυσχέρεια στην ουρηση εξαιτιας της καλοήθους μεγέθυνσης γίνεται η με μια τομή στον κοιλιακό χώρο η δια μέσου της ουρήθρας διουρηθρικά η λεγόμενη αρίδα.Το μειονεκτημα της πρώτης μεθόδου είναι η μακρά παραμονή του ασθενή στην κλινική και οι πόνοι του τραύματος, και το δύο μεθόδων η αυξημένη αιμορραγία. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα εξελήξαμε στο Κεντρο Λειζερ της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιου του Μονάχου το 1993 την Μεθοδο θεραπείας με την χρήση των ακτινων Λειζερ. Ετσι πρωτα γινεται η εξάχνωση και πηξη του προστατικού ιστου με το Λειζερ και μετα η αφαίρεση του με ελάχιστη αιμορραγία. Ο ασθενης φευγει από την κλινικη τη δευτερη μετεγχειρητική μερα και δεν χρειαζεται να καταθέσει αιμα. Ετσι μπορουμε να αφαιρεσουμε προστατες μεχρι και ανω των 100 γραμμαριων χωρίς τομή και με αριστα μακροχρόνια αποτελεσματα.Μπορούμε επισης να χειρουργήσουμε ασθενεις οι οποιοι για διαφόρους λογους θεωρούνταν μεχρι τωρα ως μη χειρουργίσημοι και ετσι να τους προσφερουμε ποιοτητα ζωής χωρiς καθετήρα.

Β. Θεραπεια ογκων ουροδόχου κύστεως θηλώματα
Τα λεγόμενα θηλώματα είναι κακοήθεις ογκοι της ουροδοχου κύστης οι οποιοι εχουν την ταση να επανεμφανιζονται στην κύστη η άλλο μερος του ουροποιητικού συστήματος.Οσο καιρο τα θηλώματα παραμένουν επιφανειακά είναι η αντιμετώπιση τους η τοπική αφαίρεση και η εγχυση διαφορων φαρμάκων στη κύστη.Αν όμως τα θηλώματα διηθήσουν βαθύτερα τη κύστη τοτε είναι απαραιτητη η αφαίρεση ολης τη ουροδοχου κύστεως. Η αφαίρεση των θηλωμάτων γίνεται με τη χρήση της αρίδας διουρηθρικά.Το μειονεκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι γίνεται διασπορα των κακοειθών κυττάρων στη κύστη και ετσι αυξάνεται η πιθανοτητα εμφύτευσης των σε αλλα σημεια. Με το Λειζερ όμως μπορουμε να καταστρεψουμε τον ογκο χωρίς να τον αγκιξουμε και ετσι να αποφύγουμε τη διασπορά των κυτταρων.Επίσης γίνεται καταστροφή του ογκου σε βαθος. Ερευνες εχουν αποδειξει ότι με τη χρήση του Λειζερ ελαττώνεται σημαντικά η υποτροπή των θηλωμάτων 30/40% καθώς και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται κυστεκτομή.

© 2015 - 2021 Δρ. Ιωάννης Ν. Θεοδωράκης.

Ο παρών ιστότοπος έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση την επίσκεψη σας στο γιατρό.